Go Back

Hummus cu pastă tahini și topping cu usturoi, coji lămâie, rodie, ulei măsline

rețetă de hummus cu tahini
Salvează pe Pinterest
categorie Mâncare, Rețetă de post
bucătărie orientală
keyword hummus cu pastă tahini, hummus cu rodie, hummus cu usturoi și lămâie, hummus făcut în casă, rețetă hummus
Pregătire 8 hours
Gătire 1 hour
Porții 4 persoane

Echipament

  • 1 cratiță cc.3 litri
  • 1 robot de bucătărie
  • 1 tigaie mică

Ingrediente

  • 250 gr năut
  • 150 gr pastă tahini
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu divizat în două
  • 5 lingurițe zeamă de lămâie
  • 3 grăunți usturoi
  • sare
  • piper
  • 5-10 linguri apă rece

Topping de cipsuri de usturoi și lămâie

  • 80 ml ulei de măsline sau rapiță, sau floarea soarelui
  • 4-5 grăunți usturoi feliați foarte subțire
  • 4-5 bucăți coajă de lămâie tăiate fâșii subțiri
  • sare

Topping de ulei de măsline și rodie

  • 80 ml ulei de măsline sau rapiță, sau floarea soarelui
  • 1/2 bucată rodie doar semințele
  • 1 linguriță semințe de susan pentru decor

Pastă Tahini

  • 100 grame semințe susan
  • 50 ml ulei de măsline sau rapiță, sau floarea soarelui
  • 1/4 linguriță sare

Mod de Preparare

  • Punem boabele de năut la înmoi, în apă și jumătate de linguriță de bicarbonat, cc. 8 ore, sau peste noapte. Scurgem apa, și clătim
  • Într-o cratiță potrivită punem boabele de năut la fiert în apă destulă, în care punem și jumătatea de linguriță de bicarbonat rămasă. Se fierb 30 minute, cu capacul pus, la foc mic. Se da capacul jos, se pune sare, și se mai fierbe 15 minute, până putem sfărâma bobul cu degetul. Scurgem apa.

Pasta Tahini

  • Prăjim semințele se susan într-o tigaie, maxim 2 minute, amestecând mereu, să nu se ardă semințele. Se transferă într-un robot de bucătărie cu jumătate din cantitatea de ulei și sarea.
  • Se mixează până se formează pastă omogenă. Se diluează cu uleiul rămas.

Revenim la Hummus

  • Transferăm boabele de năut într-un robot de bucătărie, mixăm 1-2 minute, până se formează un piure. Dăm jos de pe pereții robotului.
  • Adăugăm peste năut, zeama de lămâie, usturoiul, sare, piper, și continuăm mixarea.
  • Cu robotul pornit, începem să punem apa rece, lingură cu lingură, până obținem consistența dorită. Gustăm.
  • Trebuie să obținem o textură cremoasă. Mai adăugăm sare, piper sau zeamă de lămâie, dacă mai este cazul.

Topping cu usturoi și lămâie

  • Punem uleiul într-o tigăiță, se lasă să se încingă, dar nu mai mult, se adaugă feliile de usturoi, și se prăjesc 2 minute, până capătă o culoare galbenă. Se scot pe un șervețel.
  • Se adaugă și cojile de lămâie, și se lasă și acestea la prăjit 30 secunde. Se scot pe un șervetel, lângă usturoi.
  • Punem hummusul într-un castron sau farfurie adâncă, se pune uleiul deasupra, apoi cipsurile de usturoi și lămâie.
  • Pentru topping-ul de rodie, punem uleiul de măsline rece peste humus, apoi se presară semințele de rodie, și semințe de susan.