keyword hummus cu pastă tahini, hummus cu rodie, hummus cu usturoi și lămâie, hummus făcut în casă, rețetă hummus
Pregătire 8hours
Gătire 1hour
Porții 4persoane
Echipament
1 cratiță cc.3 litri
1 robot de bucătărie
1 tigaie mică
Ingrediente
250grnăut
150grpastă tahini
1lingurițăbicarbonat de sodiudivizat în două
5lingurițezeamă de lămâie
3grăunțiusturoi
sare
piper
5-10linguriapă rece
Topping de cipsuri de usturoi și lămâie
80mlulei de măslinesau rapiță, sau floarea soarelui
4-5grăunțiusturoifeliați foarte subțire
4-5bucățicoajă de lămâietăiate fâșii subțiri
sare
Topping de ulei de măsline și rodie
80mlulei de măslinesau rapiță, sau floarea soarelui
1/2bucatărodie doar semințele
1lingurițăsemințe de susanpentru decor
Pastă Tahini
100gramesemințe susan
50mlulei de măslinesau rapiță, sau floarea soarelui
1/4lingurițăsare
Mod de Preparare
Punem boabele de năut la înmoi, în apă și jumătate de linguriță de bicarbonat, cc. 8 ore, sau peste noapte. Scurgem apa, și clătim
Într-o cratiță potrivită punem boabele de năut la fiert în apă destulă, în care punem și jumătatea de linguriță de bicarbonat rămasă. Se fierb 30 minute, cu capacul pus, la foc mic. Se da capacul jos, se pune sare, și se mai fierbe 15 minute, până putem sfărâma bobul cu degetul. Scurgem apa.
Pasta Tahini
Prăjim semințele se susan într-o tigaie, maxim 2 minute, amestecând mereu, să nu se ardă semințele. Se transferă într-un robot de bucătărie cu jumătate din cantitatea de ulei și sarea.
Se mixează până se formează pastă omogenă. Se diluează cu uleiul rămas.
Revenim la Hummus
Transferăm boabele de năut într-un robot de bucătărie, mixăm 1-2 minute, până se formează un piure. Dăm jos de pe pereții robotului.
Adăugăm peste năut, zeama de lămâie, usturoiul, sare, piper, și continuăm mixarea.
Cu robotul pornit, începem să punem apa rece, lingură cu lingură, până obținem consistența dorită. Gustăm.
Trebuie să obținem o textură cremoasă. Mai adăugăm sare, piper sau zeamă de lămâie, dacă mai este cazul.
Topping cu usturoi și lămâie
Punem uleiul într-o tigăiță, se lasă să se încingă, dar nu mai mult, se adaugă feliile de usturoi, și se prăjesc 2 minute, până capătă o culoare galbenă. Se scot pe un șervețel.
Se adaugă și cojile de lămâie, și se lasă și acestea la prăjit 30 secunde. Se scot pe un șervetel, lângă usturoi.
Punem hummusul într-un castron sau farfurie adâncă, se pune uleiul deasupra, apoi cipsurile de usturoi și lămâie.
Pentru topping-ul de rodie, punem uleiul de măsline rece peste humus, apoi se presară semințele de rodie, și semințe de susan.