Se pregătește un borcan de 800 gr cu capac potrivit.
Castraveții se spală, apoi se feliază subțire, cu un cuțit de legume ascuțit, sau, dacă dorim și mai subțiri, cu curățătorul de cartofi.
Morcovul și ceapa se feliază.
Se pun feliile de castraveți alternând cu cele de morcov și ceapă, în borcan.
Adăugăm deasupra sarea, zahărul, semințele de muștar și oțetul.
Completăm cu apă până sus, lăsând un mic spațiu până la capac.
Se înfiletează bine capacul, apoi se întoarce borcanul de câteva ori pentru a se amesteca ingredinetele, și pentru a verifica să nu curgă.
Se pune borcanul într-o crăticioară căptușită cu hartie sau cârpă, și se pune apă până la nivelul capacului.
Se sterilizează 30 minute, din momentul în care apa din crăticioară fierbe.
Astfel sterilizat, borcanul cu castraveți se păstreaza mai mulți ani.