Perele de vară se curăță de coajă, și se feliază de pe cotor, apoi se pun într-o oală de 5 litri
Se adaugă apa și zahărul, apoi se pun la fiert.
Se adugă semințele de fenicul, puse într-un săculeț făcut din tifon.
Se fierbe compoziția până când perele sunt moi, cc 20 minute.
Între timp se pun 4 sticle de 1 litru( sau altele echivalente) în cuptor, la minim, să se sterilizeze 15 -20 minute. Capace le fierbem într-un ibric în puțină apă, să le sterilizăm și pe ele, fără să le afectăm.
Când perele devin moi, dăm oala deoparte, scoatem săculețul cu semințe, și, cu ajutorul unui blender vertical, transformăm totul în nectar.
Blenderul se manevrează doar la fundul oalei, deoarece există pericol de opărire, dacă sare nectar pe mâinile noastre.
Punem oala înapoi pe foc până dă în clocot din nou, apoi oprim focul.
Scoatem sticlele pe rând din cuptor, le umplem cu nectar, le inchidem ermetic, apoi le acoperim cu o patură, și le lăsăm așa până la răcire.
Se servește simplu, sau diluat cu un pic de apă, după gust. Este grozav!