Ciolan presat – meniu cu 30 lei (dacă ai foc cu lemne)

ciolan de porc presat, făcut în casă

Ciolanul presat făcut în casă este mult mai bun și mai ieftin decât cel cumpărat.

În cazul în care aveți posibilitatea să îl fierbeți la foc cu lemne, o porție pe peste 1,5 kg te costă în jur de 30 lei, față de peste 80 lei, dacă ar fi să îl cumpărăm ( excluzând prețului lemnului..)

Fiertul de 4 ore este impedimentul în cazul în care îl facem pe aragaz, lucru care l-ar face mai scump, la final.

În rețeta reală se foloseau și urechi de porc, însă nu am găsit prin niciun magazin sau carmangerie, așa că l-am înlocuit cu încă 1 picior de porc în plus, față de rețetă.

Poate că este chiar mai fin așa, având în vedere lipsa cartilajului de la ureche.
Pe ciolan am dat 20 lei, iar pe 3 picioare 8 lei.

ciolan presat făcut în casă
ciolan presat feliat

Ciolan presat

ciolan de porc presat, făcut în casă
Salvează pe Pinterest
categorie Mâncare
bucătărie ROMÂNEASCĂ
keyword ciolan presat
Pregătire 10 minutes
Gătire 4 hours

Echipament

  • 1 oală de 5 litri

Ingrediente

  • 1 ciolan de porc
  • 3 picioare porc
  • 1 ceapă mare
  • 10 căței usturoi
  • sare, piper, foaie de dafin, boia pentru ornat

Mod de Preparare

  • Se curăță ciolanul și picioarele, pârlindu-le soricul de eventualul păr rămas.
  • Se taie unghiile picioarelor cu un satâr.
  • Se pun la fiert toate, așa întregi, într-o oală încăpătoare, într-o cantitate de apă cât să acopere carnea.
  • Se pun în oală și 5 căței de usturoi, ceapa, o parte din sare, o foaie de dafin.
  • Se fierbe la foc mic, cu capac, 4 ore.
  • Se gustă zeama de sare, și se mai adaugă dacă este necesar.
  • Se scoate ciolanul și picioarele fierte, se dezosează cu atenție, se mărunțesc cu o furculiță ( se face foarte ușor).
  • Compoziția se pune într-un castron mare, peste care se adaugă alți 5 căței de usturoi pisat, piper, 3 polonice din zeama strecurată și sare dacă mai este cazul.
  • Se pregătește o tavă de cozonac medie, tapetând-o cu folie alimentară.
  • Se golește compoziția în tavă, se nivelează frumos, se acopera cu folie, apoi se dă la frigider 24 ore.
  • Se pudrează cu boia de ardei dulce.
  • Se feliază frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating