Gutui coapte, pe bune?
Cum se face că eu fac pentru prima oară, stând la țară, având gutui în curte (însă nu în fiecare an face fructe, cât să mă satur), din care fac mereu sirop de gutui, însă pe care nu m-am gândit niciodată, păna acum, să le coc în cuptor..
Câteodată ne complicăm cu rețete sofisticate de prăjituri, cu ingrediente multe, timp petrecut în bucătărie, și, pe neașteptate, apare câte un astfel de desert, ce te umilește maxim, și te învață ce este rafinamentul simplității.
Buget
Dacă aveți cuptor cu lemne, folosiți-l, și astfel veți avea un desert cu buget redus, dacă aveți și gutui în grădină.

Gutui coapte

Echipament
- cuptor
Ingrediente
- 4 gutui
- 8 lingurițe zahăr opțional
- 8 lingurițe nuci tocate în bucăți mari
Mod de Preparare
- Gutuile se spală, apoi de taie pe jumătate. Se scobesc, scoțând mijlocul acela tare, cu semințe. Este bine să insistăm, pentru că nu este prea comod să muști din felie, și să găsești porțiuni tari.
- Se pun jumătățile de gutui într-o tavă, se pune în scobitură câte o linguriță de zahăr ( eu am folosit zahăr brun), iar peste, puneți câte o jumătate de miez de nucă, sau nuci tocate, ce aveți la îndemână.
- Se asortează foarte bine gustul de gutuie coaptă, cu cel de nucă coaptă.
- Se coc în cuptorul încălzit dinainte, la 180 grade C, în jur de 40-45 minute, până când vârful unui cuțit intră cu ușurință în gutui, iar acestea se rumenesc apetisant.
- Se pot coace și tăiate felii, însă suprafața care se usucă este mai mare, așa că recomand tăiatul în jumătate.

Conserve pentru iarnă Rețete de post SALATE
Salată de murături ca idee, nu neapărat ca rețetă
MÂNCĂRURI CU CARNE
Ciolan presat – meniu cu 30 lei (dacă ai foc cu lemne)
Conserve pentru iarnă
Nectar de pere cu aromă de fenicul