Marchiza de Eugenii este o variantă proprie de utilizarea a Eugeniilor, și de transformare a lor într-un desert mai prezentabil, gata de a fi servit la o masă.
Despre Eugeniile primite de Sărbători, și despre motivul pentru care am o cantitate mai mare, am scris aici.
Marchiza de Eugenii este un desert fără coacere, fără ouă. Se ține la frigider 4 ore, până să fie porționată, și se păstreaza și 10 zile, apoi.
Pentru o prezentare mai drăguță, avem nevoie să separăm Eugenii, cele cu cacao în biscuit, și cele fără, și să ne jucăm cu nuanțele.
Eugeniile se mixează în robotul de bucătărie. Mai lăsăm și bucăți mai mari.
Secretul la acest tip de prăjitură cu Eugenii este adăugarea de fructe uscate, precum stafide, curmale, prune uscate, sau smochine. Acestea ajută ca textura desertului să fie mai interesantă.
Ca noutate la un astfel de desert, am folosit nucile pralinate, măcinate.
Nucile pralinate se fac simplu. Se pun 3 linguri de zahăr la topit, având grijă să nu se ardă și să devină amar.
Când zahărul s-a caramelizat, se adaugă nucile, se amestecă bine, să se acoperă cu caramel, apoi se dau deoparte să se răcescă.
Se sparg bucăți, apoi se macină fin în râșnița de cafea.
Măi, dau astea o aromă deosebită, astfel că îți este greu să recunoști din prima, despre ce este vorba.
Esența de rom este nelipsită, și este cea mai potrivită dintre arome.

Marchiza de Eugenii

Echipament
- Tavă de cozonac medie
- robot de bucătărie
Ingrediente
- 780 gr Eugenii albe și maro (cu cacao) 26 buc x 30 gr (13 albe+13 maro)
- 200 gr unt
- 350 ml lapte
- 3 linguri zahăr
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 gr nuci pralinate
- 100 gr smochine uscate
- 100 gr curmale
- 1 lingură nuca cocos opțional
- esență de rom
Mod de Preparare
- Eugeniile se mixează grosier în robotul de bucătărie. Se pun în castroane separate, pe culori. Putem să facem trei nuanțe, ridicând pe cele albe cu o nuanță mai închisă, folosind 1 lingură cacao.
- Într-o crăticioară punem la foc untul, laptele, ciocolata, zahărul.
- Până se ajunge la firbere, tocăm curmalele și smochinele, și le distribuim în castroane, în mod egal.
- La fel facem și cu pudra de nuci pralinate, pe care o putem prepara dinainte. Putem face și fără, dacă nu avem.
- Când compoziția din crăticioară s-a topit și omogenizat, o dăm deoparte, adaugăm esența de rom, apoi o împărțim în mod egal, cu ajutorul unui polonic, în castroane
- Amestecăm și omogenizăm separat compozițiile din fiecare castron.
- Într-o tavă de cozonac pe care o tapetăm cu celofan, începem să punem straturi, încercând forme de relief.
- Când ajungem sus, închidem prajitura cu foliile rămase pe margine, apoi o ținem la frigider 4 ore.
- Se întoarce Marchiza pe un platou.
- Pentru decor, eu am pudrat bine cu zahăr pudră o jumătate din suprafața, unde am pus o frunză de ferigă, apoi am pudrat cu cacao, toată suprafața prajiturii. Astfel am realizat modelul.

Conserve pentru iarnă Rețete de post SALATE
Salată de murături ca idee, nu neapărat ca rețetă
MÂNCĂRURI CU CARNE
Ciolan presat – meniu cu 30 lei (dacă ai foc cu lemne)
Conserve pentru iarnă
Nectar de pere cu aromă de fenicul