Plăcinta cu brânză și stafide, însiropată, are la bază aluatul foietaj cu apă minerală și ulei. Este o rețetă veche, la care se folosea sifon.
Pentru compoziția de brânză am folosit 2 cutii de bulgărași de brânză cu smântână. Le-am găsit la reducere, cu 2.5 lei cutia de 180 gr.
Siropul l-am pus eu, ca un fel de bonus, pentru că nouă ne plac prăjiturile însiropate. Merge și fără.
Plăcinta se poate coace într-o tavă de cuptor obișnuită, și se fac 2 foi de aluat.
Eu am folosit de data aceasta o tavă mai mică, de yena, și a trebuit să divizez aluatul în 3 foi.


Plăcintă cu brânză și stafide, însiropată

Echipament
- cuptor
Ingrediente
Aluat de plăcintă
- 1 cană apă minerală
- 1 cană ulei (divizat)
- 3 căni făină (aproximativ) plus câteva linguri pentru crema
- 1/4 liguriță sare
Amestecul de brânză
- 300-350 gr brânză dulce sau 2 cutiuțe de cremă de brânză
- 2 ouă
- 2 linguri zahăr
- 2 linguri gris opțional
- stafide, după plac
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 1/4 linguriță sare
- coajă rasă de lămâie (lămâi netratate)
Sirop
- 1/2 cană zahăr
- 1/2 cană apă
- zeama de la 1 lămâie, plus coajă
Mod de Preparare
Aluatul
- Într-un castron se pune apa minerală și un pic mai mult de o jumătate din cana de ulei, sarea și făina. La capitolul făină se folosește termenul de "cât cuprinde", așa că puneți până obțineți un aluat care nu se mai lipește de mâini. Este moale și plăcut.
- Într-un castronel ne pune uleiul rămas și cam 8 linguri de făină, până de formează o cremă ca o smântână groasă.
- Se întinde aluatul cât mai mult posibil, ca suprafața unsă să fie cât mai mare.
- Se unge aluatul cu crema de ulei.
- Se răsucește cu grijă,se pune sulul de aluat în castron, și se ține 30 minute la frigider.
Amestecul de brânză
- Dacă folosiți ca mine, cremă de bulgărași cu smântană, doar goliți cuțiuțele într-un castron. Dacă aveți brânză dulce, atunci cântăriți în jur de 300-350 gr.
- Adăugăm ouăle, zahărul, sarea, grisul, dacă este cazul, stafidele, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Gustăm să fie echilibrat de sare și zahăr.
- Dacă folosiți brânză dulce, și amestecul vi se pare prea uscat, puteți adăuga câteva linguri smântână.
Împachetare
- Se dă drumul la cuptor la temperatura mare, 200 grade C
- Se scoate sulul de aluat din frigider, se taie în 2, sau 3, depinde tavă. Eu am avut tavă mică, de yena, și l-am tăiat în 3.
- Se pune sulul de aluatul în picioare pe o planșetă pudrată cu făină. Aluatul este moale, așa că nu stă foarte drept.
- Se întinde o foaie de dimensiune tăvii. Se pune în tavă neunsă.
- Se pune o parte din amestecul de brânză.
- Se întine a doua foaie și se pune peste amestec. În cazul meu, am mai pus partea a doua de amestec de brânză și apoi a treia foaie.
- Se coace plăcinta 40 minute. Eu am copt-o pe un etaj mai sus decât mijlocul cuptorului. După 40 minute, se scoate, se porționează cu un cuțit, și se mai coace 10 minute.
- Între timp se face siropul pe foc, din ingredientele de mai sus. Se fierbe 5 minute.
- Scoatem plăcinta, și așa, fierbinte, se însiropează cu siropul cald.
- Se lasă să se răcească, apoi se servește.


Conserve pentru iarnă Rețete de post SALATE
Salată de murături ca idee, nu neapărat ca rețetă
MÂNCĂRURI CU CARNE
Ciolan presat – meniu cu 30 lei (dacă ai foc cu lemne)
Conserve pentru iarnă
Nectar de pere cu aromă de fenicul