Plăcintă cu brânză și stafide, însiropată

Plăcintă din aluat cu apă minerală și ulei, cu brânză și stafide

Plăcinta cu brânză și stafide, însiropată, are la bază aluatul foietaj cu apă minerală și ulei. Este o rețetă veche, la care se folosea sifon.

Pentru compoziția de brânză am folosit 2 cutii de bulgărași de brânză cu smântână. Le-am găsit la reducere, cu 2.5 lei cutia de 180 gr.

Siropul l-am pus eu, ca un fel de bonus, pentru că nouă ne plac prăjiturile însiropate. Merge și fără.

Plăcinta se poate coace într-o tavă de cuptor obișnuită, și se fac 2 foi de aluat.

Eu am folosit de data aceasta o tavă mai mică, de yena, și a trebuit să divizez aluatul în 3 foi.

Plăcintă din aluat cu apă minerală și ulei, umplută cu brânză și stafide, și sirop de lămâie
Plăcintă cu brânză și stafide, însiropată
Plăcintă din aluat cu apă minerală și ulei, umplută cu brânză și stafide, și sirop de lămâie
Plăcintă cu brânză și stafide, însiropată

Plăcintă cu brânză și stafide, însiropată

Plăcintă din aluat cu apă minerală și ulei, umplută cu brânză și stafide, și sirop de lămâie
Salvează pe Pinterest
categorie Desert
bucătărie ROMÂNEASCĂ
keyword plăcintă cu brânză și stafide, plăcintă însiropată
Pregătire 45 minutes
Gătire 50 minutes

Echipament

  • cuptor

Ingrediente

Aluat de plăcintă

  • 1 cană apă minerală
  • 1 cană ulei (divizat)
  • 3 căni făină (aproximativ) plus câteva linguri pentru crema
  • 1/4 liguriță sare

Amestecul de brânză

  • 300-350 gr brânză dulce sau 2 cutiuțe de cremă de brânză
  • 2 ouă
  • 2 linguri zahăr
  • 2 linguri gris opțional
  • stafide, după plac
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1/4 linguriță sare
  • coajă rasă de lămâie (lămâi netratate)

Sirop

  • 1/2 cană zahăr
  • 1/2 cană apă
  • zeama de la 1 lămâie, plus coajă

Mod de Preparare

Aluatul

  • Într-un castron se pune apa minerală și un pic mai mult de o jumătate din cana de ulei, sarea și făina. La capitolul făină se folosește termenul de "cât cuprinde", așa că puneți până obțineți un aluat care nu se mai lipește de mâini. Este moale și plăcut.
  • Într-un castronel ne pune uleiul rămas și cam 8 linguri de făină, până de formează o cremă ca o smântână groasă.
    Cremă din ulei și făină pentru întins pe aluat
  • Se întinde aluatul cât mai mult posibil, ca suprafața unsă să fie cât mai mare.
  • Se unge aluatul cu crema de ulei.
    aluat de plăcintă uns cu crema de ulei și făină
  • Se răsucește cu grijă,se pune sulul de aluat în castron, și se ține 30 minute la frigider.

Amestecul de brânză

  • Dacă folosiți ca mine, cremă de bulgărași cu smântană, doar goliți cuțiuțele într-un castron. Dacă aveți brânză dulce, atunci cântăriți în jur de 300-350 gr.
  • Adăugăm ouăle, zahărul, sarea, grisul, dacă este cazul, stafidele, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Gustăm să fie echilibrat de sare și zahăr.
  • Dacă folosiți brânză dulce, și amestecul vi se pare prea uscat, puteți adăuga câteva linguri smântână.

Împachetare

  • Se dă drumul la cuptor la temperatura mare, 200 grade C
  • Se scoate sulul de aluat din frigider, se taie în 2, sau 3, depinde tavă.
    Eu am avut tavă mică, de yena, și l-am tăiat în 3.
  • Se pune sulul de aluatul în picioare pe o planșetă pudrată cu făină. Aluatul este moale, așa că nu stă foarte drept.
  • Se întinde o foaie de dimensiune tăvii. Se pune în tavă neunsă.
  • Se pune o parte din amestecul de brânză.
  • Se întine a doua foaie și se pune peste amestec. În cazul meu, am mai pus partea a doua de amestec de brânză și apoi a treia foaie.
  • Se coace plăcinta 40 minute. Eu am copt-o pe un etaj mai sus decât mijlocul cuptorului. După 40 minute, se scoate, se porționează cu un cuțit, și se mai coace 10 minute.
  • Între timp se face siropul pe foc, din ingredientele de mai sus. Se fierbe 5 minute.
  • Scoatem plăcinta, și așa, fierbinte, se însiropează cu siropul cald.
  • Se lasă să se răcească, apoi se servește.
Plăcintă din aluat cu apă minerală și ulei, umplută cu brânză și stafide, și sirop de lămâie
Plăcintă cu brânză și stafide, însiropată
Plăcintă din aluat cu apă minerală și ulei, umplută cu brânză și stafide, și sirop de lămâie
Plăcintă cu brânză și stafide, însiropată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating