Prăjitura cu ciocolată și bezea, este un desert destul de dulce, cu aspect de toată frumusețea.
Puteți să impresionați familia, sau musafirii, fără discuție.
Ciocolata folosită este cea neagră, amăruie. Bezeau făcută așa este grozavă.
Tava este din cea rotundă, cu margine detașabilă, de 24 cm.


Prăjitură cu ciocolată și bezea

Echipament
- Mixer sau robot
Ingrediente
- 240 gr ciocolată amăruie
- 180 gr unt
- 2 ouă
- 4 ouă separate, gălbenuș de albuș
- 50 gr făină
- 40 gr făină migdale
- 1/2 linguriță praf de copt
- 40 gr zahăr brun
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 ceașcă stafide și merișoare îmbibate cu esență rom
- 200 gr zahăr
- cacao
- 1 linguriță oțet
- 3 lingurițe amidon
- 1 vârf cuțit sare
Sirop (opțional)
- 3 linguri zahăr
- 200 ml apă
- 1 plic cappuccino
Mod de Preparare
- Ciocolata tocată bucăți și untul se pun la topit într-o crăticioară, pe foc mic, mestecând pâna la omogenizare. Se dă deoparte.
- Se dă drumul la cuptor, la temperatură mică, 160 grade C, și se pregătește o tavă rotundă, detașabilă, de 24 cm diametru, cu foaie de copt pe fund.
- Se separă cele 4 ouă. Într-un castron, sau vasul de la robot, se pun cele 2 ouă și 4 gălbenușuri, zahărul brun și zahărul vanilat, apoi se mixează câteva minute, până ce se albesc frumos.
- Se pune și ciocolata topită cu unt, se continuă mixarea, apoi făina, făina de migdale și praful de copt.
- Se golește amestecul în tavă, se pun deasupra stafidele și merișoarele, apoi se coace 30 minute, la 160 grade C. În cazul în care cuptorul coace tare de la bază, încercați să coaceți pe un etaj mai sus, față de mijloc.
- Cu 10 minute înainte de a se termina prima coacere, se face bezeaua așa:
- Se bat cu mixerul albușurile și sarea, până ce se spumează, apoi se pune zahărul, lingură cu lingură. Când terminăm cu zahărul, punem și oțetul. Mixăm până când compoziția este groasă și lucioasă.
- Scoatem mixerul și adăugăm cacao și amidonul, apoi amestecăm ușor cu o paletă, până la omogenizare.
- Scoatem blatul din cuptor, punem bezeaua deasupra, niveland sau făcând modele cu o furculiță, apoi mai dăm la cuptor încă 20 minute, la 180 grade C
- Scoatem prăjitura, o lăsăm 15 minute să se răcească, apoi desprindem marginile cu un cuțit, și desfacem inelul de la tavă.
- Punem prăjitura pe un platou, în care punem siropul puțin câte puțin.


Conserve pentru iarnă Rețete de post SALATE
Salată de murături ca idee, nu neapărat ca rețetă
MÂNCĂRURI CU CARNE
Ciolan presat – meniu cu 30 lei (dacă ai foc cu lemne)
Conserve pentru iarnă
Nectar de pere cu aromă de fenicul