Sarmale/sărmăluțe în frunze de spanac (mangold) sunt varianta mai simplă a sarmalelor clasice în foi de varză, variantă care este la îndemână oricărui grădinar care a semănat în grădină câteva semințe de spanac sau mangold, și care se bucură de el, tot anul.
Eu am un soi de spanac, care este rudă cu mangoldul, și care este primul în primăvară, continuă tot anul, iar toamna apar frunze fragede și nemaipomenit de gustoase.
O singură dată am semănat câteva semințe, apoi s-a autoînsămânțat, și acum este nelipsit din grădina mea, de ani de zile.
Secretul la sarmale este mixul de verdeață. Folosiți amestec de pătrunjel, mărar și ce vă mai place.

Sărmăluțe în frunze de spanac/mangold

Ingrediente
- 500 gr carne porc tocată ( sau amestec tocată)
- 20 frunze de spanac, dar cat mai mari, și alte câteva mai mici pentru tapetare
- 1 ceapă mare
- 1 ceșcuță orez
- bulion
- pătrunjel verde, mărar, frunze țelină ( mix, sau cele preferate) fără zgârcenie.
- sare, piper, cimbru, foie de dafin
Mod de Preparare
- Se aleg frunzele de spanac care sunt mari, mai precis, mai late, astfel încât să cuprindă o lingură de carne, și se mai poate și înfășura.
- Se spală, și cu un cutit ascuțit, se taie cotorul care este mai dezvoltat de-alungul frunzei, și se scurtează până la nivelul frunzei.
- Între timp, se pune o oală cu apă pe foc pentru a opări frunzele.
- Când apa fierbe, se pun frunzele de spanac suprapuse unele peste altele, ca un pachet, și se opăresc 30 secunde. Se scot în strecurătoare.
- Ceapa se toacă și se călește în puțin ulei, se adaugă orezul și 2-3 linguri de bulion, de preferat făcut în casă, metoda simplă o găsiți aici
- Compoziția se adaugă peste carnea tocată, se sărează, se piperează, se condimentează cu cimbru, și se adaugă mixul de verdețuri tocate.
- Se învelesc sărmaluțele în frunzele de spanac, potrivind compoziția de carne cu mărimea frunzei.
- Chiar dacă nu putem reușim să învelim foarte bine capetele, nu este o problemă, sărmăluțele nu se desfac.
- Se tapetează o cratită cu funze de spanac opărite, rămase, sau neopărite, se pun sărmăluțele pe rânduri, se pun 1-2 foi de dafin printre ele și se acoperă cu alte frunze rămase, neopărite. Se adaugă apă și bulion, atât cât se acoperă sărmăluțele.
- În cazul în care, prin grădină mai găsim și câteva frunze de macris, este excelent, le punem și pe ele, ori sub, ori peste sarmale.
- Se fierb la foc mic 1 oră.
- Se servesc cu, sau fără smântână, cu mămăliguță sau cu pâine.


Conserve pentru iarnă Rețete de post SALATE
Salată de murături ca idee, nu neapărat ca rețetă
MÂNCĂRURI CU CARNE
Ciolan presat – meniu cu 30 lei (dacă ai foc cu lemne)
Conserve pentru iarnă
Nectar de pere cu aromă de fenicul