Ciorba de oase de porc (garf) poate ieși o minunăție ieftină și gustoasă, dacă punem ingrediente de calitate.
Legumele și verdețurile din grădină ne ajută foarte mult, iar dacă avem timpul și răbdarea să le conservăm cu grijă, aducem un plus valoare ciorbei noastre, și vara, și iarna.
Buget
Măi, oasele de porc sunt destul de ieftine, însă avem și șansa să le găsim la reducere, luăm 1 kg cu 8 lei, și facem ciorbă de 2 ori dintr-un pachet.
Dacă ne cultivăm principalele legume în grădina proprie, scoatem rețeta cu buget redus, redus. Chiar și doar verdeața dacă ne-o cultivăm pe terasă, tot facem o economie căt de mică.
Pentru o ciorbă și mai serioasă, cu mai multă carne și cu o doză mai mare de colagen, la porția de oase garf, punem și o felie de rasol, care are os, șorici și carne.
Colagenul menține articulațiile sănătoase, iar pielea mai elastică și mai puțin ridată.
Ciorba o servim cu iuțică, pe care o recomand cu căldură, sau cu hrean ras.
Oasele le putem arde în foc, apoi le facem pudră, pe care o folosim ca fertilizant cu fosfor, pentru legume, cu denumirea de cenușa de oase.


Ciorbă din oase garf cu legume congelate, verdeață proaspătă, și zeamă de varză

Echipament
- Oală 5 litri
Ingrediente
- 500 gr oase garf
- 1 felie rasol porc
- 1 ceșcuță orez
- 1 ceapă mare sau 2 mai mici
- 1 morcov mare sau 2 mai mici
- 1 pastarnac
- 1 telină mică sau 1 bucată dintr-o țelină mai mare
- 2 ardei gras galben, ardei gras roșu sau portocaliu
- 1 cartof mare sau 2 mai mici
- 5-6 roșii congelate sau 1 cană bulion
- 1 legătură pătrunjel, mărar, țelină frunze mix
- 1 cană zeamă de varză
- sare
Mod de Preparare
- Se spală oasele și, chiar dacă sunt porționate mare, le lăsăm să fiarbă așa, pentru că vom desprinde carnea, și vom scoate oasele. Felia de rasol o mai crestăm pe șoric.
- Le punem la fiert în cc.4 litri de apă. Punem puțină sare, și lăsăm să se ridice spuma.
- Adunăm spuma cu o spumieră, chiar și cu o lingură, până când suprafața este curată.
- Lăsăm oasele să fiarbă, până începe carnea să se desprindă. Punem orezul.Completăm cu apă, pentru ca va scădea.
- Legumele le tocăm mărunt, chiar le putem toca la robot. Iarna folosesc mix de legume gata mixate, din toamna, apoi congelate. Este variantă cea mai simplă, pentru mine.
- Adăugăm și legumele tocate, mai punem un pic de sare, însă nu multă, deoarece vom adăuga zeama de varză..
- Scoatem pe rând oasele desprinzând carnea de pe ele, cu o furculiță. Scoatem osul de la rasol, și porționăm carnea.
- După 10 minute adăugăm și roșiile congelate, decojite și tocate mărunt, sau cana de bulion.
- După alte 10 minute adăugăm zeama de varză. Lăsăm să dea câteva clocote, apoi potrivim de sare, pentru final. Adăugăm verdeața tocată, oprim focul, punem capacul, și lăsam așa, să se "infuzeze".
- Servim ciorba cu iuțică, sau ardei iute, sau hrean, sau ceapă. Vis!



Conserve pentru iarnă Rețete de post SALATE
Salată de murături ca idee, nu neapărat ca rețetă
MÂNCĂRURI CU CARNE
Ciolan presat – meniu cu 30 lei (dacă ai foc cu lemne)
Conserve pentru iarnă
Nectar de pere cu aromă de fenicul